top of page

Experimentálna služba otestuje vaše riziko stukovatenia pečene

Zhivi (číta sa Živi), virtuálny tréner zdravia používajúci najmodernejšie technológie umelej inteligencie prichádza na Slovensko ako súčasť priekopníckeho vedeckého experimentu. Cieľom tohto projektu je otvoriť diskusiu o možnostiach AI v oblasti zdravotnej prevencie a podpory zdravého životného štýlu.



Pilot startupu Zhiva, ktorý pomáha ľuďom žiť zdravšie podporou správnych rozhodnutí a získavaním lepších návykov, predstavuje jeden z prvých pokusov využiť umelú inteligenciu ako nástroj na zmenu životného štýlu na Slovensku. Tento experiment vznikol ako súčasť projektu Active me, ktorý hľadá spôsoby ako ľudí viesť k zdravšej životospráve.


Sústredí sa na konkrétnu diagnózu - nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD: non alcoholic fatty liver disease), ktorá je najčastejšou príčinou ochorenia pečene v Európe. Postihuje každého štvrtého dospelého človeka.


Čo je NAFLD?


Ľudovo pomenovaná ako stukovatená pečeň je ochorenie, pri ktorom sa v pečeni hromadí tuk. Mnoho ľudí s touto diagnózou nemá žiadne príznaky. Ak sa však nelieči, môže viesť k vážnejším problémom s pečeňou ako je cirhóza či rakovina. 


Záťaž na verejné financie


Ročné náklady na liečbu tejto diagnózy sú 35 miliárd eur len v Európskej únii a pri súčasnom vývoji sa predpokladá, že nealkoholová tukovoá choroba pečene postihne do roku 2040 až 55 % populácie.


“Dobrou správou je, že takéto poškodenie pečene je možné liečiť alebo dokonca zvrátiť zmenou životného štýlu,” povedal CEO Zhiva Miroslav Beblavý. “Preto sme vyvinuli sympatického virtuálneho trénera zdravia menom Zhivi. Návštevníkom stránky poradí 1-2 zmeny v životnom štýle, ktoré môžu významne prispieť k ich zdraviu. Odporúčania vytvára pre každého osobitne, na základe konkrétnych odpovedí v krátkom teste,” dodal.


V čase, keď je slovenské zdravotníctvo preťažené a často nemá voľné kapacity na individuálne poradenstvo v oblasti prevencie, prichádza Zhivi s riešením, ktoré má potenciál významne odbremeniť zdravotníkov. Pilotný program testuje, ako môže umelá inteligencia prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva cez personalizovaný manažment zdravého životného štýlu.


Svoje riziko stukovatenia pečene môžete zistiť bezplatne


Zhivi je k dispozícii pre širokú verejnosť. Ponúka jednoduchý a interaktívny spôsob, ako zistiť svoje riziko a poskytne praktické tipy šité na mieru. Využitie pokročilej AI umožňuje Zhivimu poskytovať personalizované odporúčania, ktoré sú založené na vedeckých dátach a najnovších poznatkoch z oblasti zdravotníctva.


Napriek tomu, že vyhodnotenie rizika stukovatenia pečene je založené na validovanej vedeckej štúdii*, test nenahrádza lekársku diagnostiku. V prípade vysokého rizika stukovatenia pečene je potrebné konzultovať zdravotný stav s lekárom.




Projekt vznikol v rámci projektu Active me, ktorý je realizovaný s finančnou podporou Nórskych grantov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


*Lee, Yong-ho, et al. ‘Non–Laboratory-Based Self-Assessment Screening Score for Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: Development, Validation and Comparison with Other Scores’. PLoS ONE, edited by Anna Alisi, vol. 9, no. 9, Sept. 2014, p. e107584. DOI.org (Crossref), https://doi.org/10.1371/journal.pone.0107584.



5 views

Related Posts

See All
bottom of page